Dirham Pada Zaman Nabi Yusof AS

Dirham Pada Zaman Nabi Yusof AS
Iktibar 7 Tahun Makmur 7 Tahun Merudum

Wednesday, April 18, 2012

Panggilan Daulah #3


Formulasi Keselamatan Malaysia
"Tegakkan Hudud" atau kita semua akan dihududkan.

Itu sahaja kaedah kenegaraan yang ada yang patut difokus semua.

Sebagaimana lazim, manusia susah untuk menurut perintahNya secara aku dengar dan aku taat, dan meminta hujah. Sedangkan kita dicipta untuk tunduk dan abdikan diri. Tidak dicipta jin dan manusia kecuali untuk ibadat.

Shahadah,solat,puasa, zakat, dan haji, semua keranaNya. Tidak perlu hujah. Kenapa kita solat, kerana itu perintahNya, bukan kerana solat itu senaman yang bagus, bukan kerana sujud dalam solat itu menyampaikan darah ke otak, dan bukan kerana-kerana yang lain. Apa-apa kebaikkan itu hanya rahmat dariNya,dan tanpa izinNya solat itu hanya menjadi perbuatan sia-sia apatah lagi kerana bukan keranaNya tapi kerana-kerana yang lain yang makin menjauhkan kita dariNya.

Begitu juga kenapa kita tidak makan babi, minum arak,dan larangan-larangan yang lain? Hanya keranaNya. Bukan kerana-kerana yang lain,bukan kerana ada cacing babi, dan bukan kerana memabukkan. Apa-apa keburukkan itu hanya rahmat dariNya, dan tanpa izinNya larangan-larangan itu juga masih tetap tidak memberi kesan, malah kita pula yang goncang pendirian.

Itulah kenapa hakikatnya, kita perlu akhirnya mencari dan mengenalNya. Bukan langsung tidak boleh berhujah, khususnya pada yang belum dewasa atau yang baru mengenal Islam, tapi jangan jadikan hujah itu semata-mata sebagai pegangan ultimatum, khusunya yang sudah lama dewasa atau lama mengenal Islam. Sampai satu tahap akan diuji, memang ibadat kerana hujah-hujah itu akan dirasai kosong, jangan hilang arah, itu panggilanNya untuk beriktikad semula keranaNya. Yang penghujungnya membawa hanya keranaNya dan bukan kerana dosa dan pahala hatta sekalipun.

Begitulah juga tentang fokus kita "Tegakkan Hudud", tegakkan keranaNya.

Bagi yang sangsi, ini hujahnya.

Gempabumi yang sebelum ini jarang kita rasai, telah dapat dirasai di tempat baru seperti Mersing. Gempa 8.7richter Acheh kali ini syukur tidak mendatangkan Tsunami pada Acheh. Mungkin kerana Acheh telah mula menjalankan hudud. Jadi janganlah kita berlengah sampai kita pula terkena apa yang Acheh pernah kena barulah kita mula percaya.

Bagi yang takut pada hudud, ini hujahnya.

RahmatNya lebih dari azabNya, bila kita kembali padaNya. Hukuman rotan sebagai contohnya, hukuman rotan hudud tidak akan sekejam hukuman rotan sekular kini. Nabi Ayub As pernah merotan 100 kali rotan tetapi dengan sekali seberkas 100 rotan. Nabi Isa As pernah menolak kesaksiannya sendiri dengan berkata matanya yang menipu dirinya dalam satu kes curi. Beliau juga pernah menolak hukuman dengan
bertanya pada pengikutnya siapakah yang maksum untuk menjalankan hukuman rejam bagi penzina. Jadi, adakah ini semua main-main. Tidak,proses tahanan dan pendakwaan itu sendiri akan mengaibkan pelaku disamping menginsafkannya bahwa penjenayah itu tidak selamat. Bagi pelaku yang tegar, selalunya taubat dirinya sendiri yang akan membuatnya memilih hukuman maksima. Dari tidak mampu menahan diri contohnya dari berzina, dari dia memilih bunuh diri yang dikeji, lebih baik dia bertaubat dan memilih mati dengan hukuman yang matinya lebih mulia. Contoh Nabi kita menunda hukuman mati pada penzina wanita bukan
tiada. Malah, dalam zaman Khalifah, terdakwa yang mempunyai dalil dalil mampu menolak dakwaan khususnya dalam kes penganiayaan.

Bagi yang skeptikal, ini hujahnya.

Hudud ini sendiri akan membawa kepada platform kekhalifahan itu sendiri.

1. Khalifah

Hanya seorang sahaja yang layak mengepalai, semestinya yang terbaik, yang hanya takut pada Allah, Raja bersendi syarak dengan Kitab AlQuran

2. Perundangan

Walau barisan Qadhi/hakimnya berbagai, hanya satu sahaja rujukan, semestinya yang terbaik, adil lagi saksama iaitu AlQuran

3. Baitulmal

Walau barisan Baitulmalnya berbagai, hanya satu sahaja rujukan, semestinya yang terbaik, yang bebas riba iaitu AlQuran

Dengan ini semua akan mula menghayati isi AlQuran itu sendiri baik Pemimpin, Qadhi, Amil, Peniaga, dan Rakyat segalanya. Tiadalah lagi tersisih dari kehidupan kita.

Kenapa kena cepat?

Sebelum kita menolak kemuliaan ini dan diganti azab, dan kemuliaan ini diserah pada musuh kita yang akhirnya dimuliakan Allah. Jangan lupa kisah kaum Monggol yang meruntuhkan empayar Islam dan akhirnya mereka sendiri menganut Islam. Walhal sebelum itu mereka ialah Yakjuj Makjuj (leluhur mereka yang sepet memang sahih Yakjuj Makjuj, tapi keturunan mereka yang bercampur arab dan parsi pula menjadi
Islam).

Jangan ingat Korea Utara yang kelak mampu menundukkan penzalimnya iaitu amerika, melalui teknologi EMP dengan melumpuhkan semua sistem elektronik dunia dan semua kembali kepada sistem konventional, bertukar menganut Islam dan menjadi panji dari timur selepas menjarah nusantara. Walhal kini mereka juga sepet, menepati Yakjuj Makjuj.

Kerana setakat ini hanya dua negara sahaja yang bebas dari bank dunia. Iran dan Korea Utara. Jangan ingat Secretary General Ban Ki Mon dan sekarang Pengerusi Bank Dunia Jim Yong Kim, dimana kedua-duanya dari Korea Selatan bukan percaturan amerika.

Negara kita memang bawah bank dunia, pembangkang juga pro amerika, jadi tidak mustahil Korea Utara bila berkuasa akan menjarah kita. Itulah kenapa kita kena mulakan hudud, sekurang-kurangnya tidaklah kita dicop sebagai Islam luaran sekutu amerika.

Malah kita boleh pergi jauh selain hudud, dengan bersatu dalam kewangan fulus Islamiah secara nusantara dan kemudian secara dakwah kepada Korea Utara dan Selatan, serta China dan Russia. Singapura, Thailand, Brunei, Vietnam, dan Filipina fasa seterusnya kerana ada sebabnya yang tidak perlu dibicara.


Rahsia fulus kita ialah coin berdasar bijih timah. Sama seperti sejarah
kebangkitan Nusantara. Kita secara perlahan asingkan diri dari bank dunia.
Bukankah Islam akan bangun secara asing. Dengan 300juta Muslim Nusantara, seluruh bijih timah Indonesia iaitu 1/4 keluaran dunia iaitu 60000m3 setahun bernilai RM4.8billion akan kita tukar pada 15 coin 3 gram seorang pada nilai RM1.00 satu koin.

Dunia akan mengalami kesusutan bahan bijih timah yang akan menaikkan nilai fulus, berlawanan dengan sistem sekarang iatu duit yang sentiasa susut nilai. Kemudian kita dakwah China yang mengeluar 1/2 bijih dunia, juga mengguna bijih timah dan dengan penduduknya sendiri 1 billion hanya mampu mengada 10 coin 3 gram seorang pada nilai 1 Yuan = RM1.OO.

Akhir sekali dengan amerika latin,sebagai Blok Ekonomi Selatan, pada nilai
1 Dollar = 1 Yuan = RM1.OO.

Dengan pupus bijih timah dari pasaran dunia, tiada siapa lagi boleh manipulasi. Kita sendiri telah memuliakan Islam dengan dakwah bebas riba, sebagai Blok Ekonomi Timur/Selatan yang bukan hanya bersatu kerana kekayaan tetapi lebih lagi, iaitu keadilan. Sebagai Wakil AlMalik AlAdil.

Jadi, tidak perlulah kita mengulang sejarah tumbangnya Melaka pada Bendaharanya yang ke 7, sehingga terbuang di Johor.
"Daim meramalkan Umno-BN hanya boleh menang selesa di tiga negeri iaitu Johor, Pahang dan Melaka."

Jadi jadikan ini titik fokus kesatuan kita. Pada Najib, usahakanlah. Kalau tidak mampu, serah pada Muhyidin. Dan kalau beliau juga tidak mampu serah pada Nik Aziz untuk mulakan di Kelantan. Dan kalau beliau juga tidak mampu serah pada Anuar Ibrahim untuk mulakan di Selangor. Kalau
semua tidak mampu bagilah laluan pada yang mampu secara terhormat
, sebelum sebarang perubahan yang tidak diingini berlaku.

Di Syria pun, dalam kebangkitan sunni melawan syiah, Si Sufyani pun telah keluar sama "bersama" sunni.


CommanderBattalion
Lt. Col Abdul Satar YunsuHamza Khateeb[229]
Capt. Ammar Al-WawiAbabeel
Capt. Ayham al-KurdiAbu Fida[67]
Capt. Ibrahim MajburHurriya[227][230][231]
Capt. Riyad AhmadSamer Nunu
Capt. Qais Qata’nehOmari[232]
Lt. Abdelrazzaq TlassFarouq battalion[38][14][227]
Lt. Mazen al-ZeinQassam
Maher Al-RahmounMoawiyah Bin Abi Sufian
Youssef YahyaHarmoush
Muhammad Tayseer OussoSuqur
Wassim al-KhalidAbu Obeidah bin Al-Jarrah
Ahmad Al ArabiDawn of Freedom[233]

Sekian, WAllahualam.

Mahluk yang terbuat dari batu adalah unta Nabi Shalih as., yang diadzab dengan batuadalah tentara bergajah dan yang terpelihara dari batu adalah Ashabul Kahfi (penghuni gua).

Salah seorang Ashabul Kahfi adalah Hawariyun Nabi Isa sekitar 4 Selepas Masehi. Manakala yang 6 lagi adalah umat Nabi Isa dari zaman Raja Rom 250 Selepas Masehi Diqyanus/Decius . Adakah petunjuk dari amalan akhir zaman iaitu surat Alkahfi ini untuk mengingatkan kita tentang marabahaya hujan batu seperti peristiwa Ababil, kerana jarak peristiwa Ashabul Kahfi dan Ababil (tahun kelahiran Nabi kita) adalah 320 tahun dan jauh. Dan bukankah hukuman rejam dengan batu itu sesuai dengan perleluasaan zina?
Kelak, bagi yang terpilih, gunakan besi dari hujan batu meteor itu untuk menempa senjata akhir zaman.

Sunday, April 15, 2012

Panggilan Daulah #2


Sistem kenegaraan itu asasnya 3
1. Khalifah
2. Perundangan/Syarak/Qadi
3. BaitulMal/Perbendaharaan/Kewangan

1. Khalifah

Yang terbaik antara kita kini ialah yang pernah berjumpa/mimpi Rasulullah SAW dan boleh menyampaikan kita berjumpa/mimpi Rasulullah SAW. Jadi, pada yang tidak sampai dan tidak mampu menyampaikan, ketahuilah tahap anda. Yang lebih buruk adalah yang berberpura-pura tentang ini bagi mengangkat diri sebagai Wakil AlMalik.

2. Perundangan/Syarak/Qadi

Yang terbaik antara kita kini ialah yang mampu menggerak diri mematuhi syarak yang ditetapkan dan mampu menarik yang lain mematuhi sama bermodelkan diri sendiri secara keseluruhan. Yang lebih buruk adalah yang berpura-pura alim bagi kuasa sebagai Wakil AlAdil.

3. BaitulMal/Perbendaharaan/Kewangan

Yang terbaik antara kita kini ialah yang mampu zuhud dalam mengambil keduniaan dan mampu menarik yang lain mematuhi sama bermodelkan diri sendiri. Yang lebih buruk adalah yang berpura-pura warak bagi merebut jawatan Wakil AlMalik AlAdil.

Semua ini berkaitan kerana kekayaan itu kuasa, dan kuasa itu korup, dan korup itu hanya boleh dikawal oleh akhlak sebagaimana akhlak Rasulullah SAW. Tidak mungkin orang yang menyampai pada Rasulullah tidak berakhlak sepertinya, meskipun tidak maksum.

Silu Merah Kerajaan Samudera pernah bermimpi Baginda Rasulullah, begitu juga Sultan Muhammad Syah Kerajaan Melaka. Hang Tuah sendiri pernah bertemu Nabi Khidir As.

Dimanakah makam mereka-mereka yang memegang jawatan kini?

Dimanakah mereka-mereka ini yang memegang jawatan kini berada,ketika Peristiwa Selempang Merah Batu Pahat dan Parang Timpas Sg Manik?
Sejarah membuktikan Melaka jatuh walau berkekuatan 30,000 senjata api. Jadi dimana silap kekuatan itu hingga dapat dikalahkan oleh musuh yang hanya 1,000 orang. Ya, kerana yang memegang amanah boleh dibeli, kerana akhlak dari yang di atas begitu, dan yang di luar pula ingin perubahan. Apatah lagi dengan dokongan dari syaitan jin dan manusia yang berbagai bentuk dan rupa samada freemason, jesuits, yakjuj, makjuj, pendekar istidraj, dsb.
Jadi perlukah diulang Kerajaan Melaka terbuang ke Johor sebagai kerajaan
terbuang. Kenapa tidak berbalik kepada AlMalik AlAdil. Jika setakat, jatuh
Melaka diganti Aceh, masih boleh dimaafkan. Bagaimana kalau jatuh Melaka, Portugis berleluasa seluruh Nusantara hingga langsung tidak wujud kerajaan Melaka buangan?
Memang Sikitul belot kerana hutangnya, tetapi hanya dia sahaja dapat imbuhan selesai hutang. Yang lain terikut, memang hutang masih tidak selesai, cuma pengutip hutang sahaja yang mungkin lari. Hutang tetap ada, tidak dapat di dunia, di akhirat belum tentu lagi. Masalah sebenar iaitu sistem riba masih tidak juga selesai dan tetap tahapnya di takuk itu. Hanya ketuanan sahaja berubah rupa. Silap-silap yang lari pun hanya tuan lama, tetapi balaci lalangnya masih ada bertuan tuan baru, sahih pengutip hutang tetap ada.
Memang Islam ini toleransi, tapi ada hadnya, bila kesucian tercabar, yang
tinggal hanya ketegasan. Bila sudah sampai hukum, jika masih berdolak
dalik, taraf wakilNya akan ditarik dari kita, maka tunggulah hukum dari
wakilNya yang baru. Bumi, air, api, angin, binatang, dll akan patuh bila
di perintahNya.
Mana ada ketua yang tidak ingin dipatuhi. Lumrahnya, semua ketua akan zalim jika diengkari kecuali yang beriman. Itupun masih tetap akan menghukum dengan hukumanNya. Begitu juga denganNya, walau rahmatNya lebih dari azabNya, tetapi ketaatan padaNya mesti lebih lagi dari segala, hatta hidup dan mati hanya untukNya.
Jadi, bersedialah. Yang masih diberi waktu, teruskan dengan hidayahNya.
Yang akan dijemput, mafhumlah bahawa mati adalah ubat bagi segala penyakit dunia. Hidup dan mati hanya untukNya. Bukanlah pembunuhan 7 dari 9 itu kuasa musuhNya, tapi hanya jemputan dariNya untuk hambaNya yang soleh, disamping menyaring yang pura-pura dari yang taat. Barulah mudah KhalifahNya dimula tanpa banyak hujah.
Sekian, wAllahualam.

Mahluk yang terbuat dari batu adalah unta Nabi Shalih as., yang diadzab dengan batuadalah tentara bergajah dan yang terpelihara dari batu adalah Ashabul Kahfi (penghuni gua).

Wednesday, April 11, 2012

Beras, Perak/Dirham, Muamalat dan Zakat #3

Base value = material cost
Face value = denomination value
Base value copper = usd 3.71/lb = usd 0.008/g
Base value nickel = usd 8.15/lb = usd 0.018/g

US dime face value usd 0.10
Dime composition copper91.67%nickel8.33%
Dime weight = 2.268g
Dime copper's weight 2.268g x 0.9167 = 2.079g
Dime nickel's weight 2.268g x 0.0833 = 0.189g
Dime copper's base value = 2.079g x usd 0.008/g = usd 0.017
Dime nickel's base value = 0.189g x usd 0.018/g = usd 0.003
Dime base value = usd 0.02 ( only 20% from its face value usd 0.10)

With the dime face value you can purchase the base metals 5 times more than the dime contents ie copper at 2.079g x 5 = 10.395g and nickel at 0.189g x 5 = 0.945g. Is it fair to trade a combination of copper 2.079g plus nickel 0.189g, with a combination of copper 10.395g plus nickel 0.945g???
Likewise, if the price of rice is usd 0.6/kg, the amount required using usd is
6 dimes face value with copper at 2.079g x 6 = 12.474g and nickel at 0.189g x 6 = 1.134g, where as in barter trade the actual amount required will be 5 times more with copper 12.474g x 5 = 62.37g and nickel at 1.134g x 5 = 5.67g.???

Malaysia 2nd series 10 cents face value RM 0.10 = usd 0.033 ( Exchange rate 3 )
2nd series 10 cents composition copper75%nickel25%
2nd series 10 cents weight = 2.828g
2nd series 10 cents copper's weight 2.828g x 0.75 = 2.121g
2nd series 10 cents nickel's weight 2.828g x 0.25 = 0.707g
2nd series 10 cents copper's base value = 2.121g x usd 0.008/g = usd 0.017
2nd series 10 cents nickel's base value = 0.707g x usd 0.018/g = usd 0.013
2nd series 10 cents base value = usd 0.03 ( 91% from its face value usd 0.033)

If 2nd series 10 cents base value = usd 0.03 is 1.5 more than dimes base value = usd 0.02, why the exchange rate of the face value is 3 and not 0.66. ???
At exchange rate of 3, our 2nd series 30 cents with material contents copper at 2.121g x 3 = 6.363g and nickel at 0.707g x 3 = 2.121g, can only get us a dime with material contents copper = 2.079g and nickel at = 0.189g. ???

Other than that, the denominations must be proportionate in weight, ie 10 cents must be twice the weight of 5 cents and etc.

2nd series 5 cents weight = 1.414g copper75%nickel25%
2nd series 10 cents weight = 2.828g
2nd series 20 cents weight = 5.656g
2nd series 50 cents weight = 9.331g ??? Kenapa tidak 14.14g

Jadi apakah nilai duit kertas RM 1 semasa?
Adakah bernilai 20 keping 2nd series 5 sen = 28.28g atau bernilai 2 keping 2nd series 50 sen = 18.662g ???

3rd series 5 cents weight = 1.72g stainless steel
3rd series 10 cents weight = 2.98g ??? Kenapa tidak 3.44g

Jadi apakah nilai duit kertas RM 1 akan datang?
Adakah bernilai 20 keping 3rd series 5 sen = 34.4g atau bernilai 10 keping 3rd series 10 sen = 29.8g ???

Adakah kita ditarik perlahan-lahan ke kebodohan memasukki lubang biawak? Tidak hairanlah Wali Wali yang kita anggap sepi dulu hanya berbekal syiling dan berbasikal sahaja sekelip mata dari Jempol ke Segamat membeli kuih. Rupanya mereka telah berpengetahuan tentang duit kertas fiat riba ini!!!

WAllahualam.

KESIMPULAN
A.C. Towers, R. C. Brown and J. C. McHeyzar were some of the earliest teachers. Their salary was about $80 a month. Rice was sold at 8 gantang for a dollar, O.V.H. (Square face) gin cost 30 cents a bottle, Cycle brand cigarettes cost 5 cents for a packet of 10 http://viweb.freehosting.net/vir_Shaida.htm
Dari rujukan di atas dapat disimpulkan

1. Zaman Khalifah

Upah Harian Buruh Zaman Khalifah = 1 dirham 1 daniq
Upah Harian Buruh Zaman Khalifah = 1.33 gantang beras

1 dirham 1 daniq = 1.33 gantang beras
1 gantang = 3.1kg
1.33 gantang beras = 4.123kg beras
1 dirham = 3g perak
1 dirham 1 daniq = 1.166 dirham = 3.5g perak
Ratio Khalifah perak 1g : 1.178kg beras

1 dirham = 3g perak
1 dirham = 120 fulus copper 1g
3g perak = 120g copper
Ratio Khalifah perak 1g : 40g copper

2. Zaman Straits Settlement

1 Straits dollar = 24g perak
1 Straits dollar = 8 gantang beras

24g perak = 8 gantang beras
1 gantang = 3.1kg
8 gantang beras = 24.8kg beras
1 Straits dollar = 24g perak
Ratio Straits perak 1g : 1.033kg beras

1 Straits dollar = 24g perak
1 Straits dollar = 100 syiling Straits 1 sen copper 9.33g
24g perak = 933g copper
Ratio Straits perak 1g : 38.875g copper

3. Zaman usd

usd 1.00 = 1g perak
usd 0.60 = 1kg beras
Ratio usd perak 1g = 1.66kg beras

usd 1.00 = 1g perak
usd 0.008 = 1g copper
Ratio usd perak 1g : 125g copper

1 dirham 1 daniq = 3.5g perak
3.5g perak = 3.5 x 125 = 437.5g copper
3.5g perak = 3.5 x 1.66 = 5.81kg beras
3.5g perak = 437.5g copper = 5.81kg beras

3.5g perak = 3.5 x usd 1.00/g = usd 3.50
437.5g copper = 437.5 x usd 0.008/g = usd 3.50
5.81kg beras = 5.81 x usd 0.60/kg = usd 3.49

SEMUANYA KONSISTEN PADA USD 3.50
Jadi pada tahap penat jerih usaha produktiviti, semua nampak seperti tiada unsur riba. Maka tertakluklah semua dengan anggapan memang ini base value yang benar selaras dengan ekonomi supply and demand. Maka diterimalah upah oleh penghasil perak, copper, dan beras sekadarnya. Jadi dimana golongan elit dan anak-anak buah mereka mengambil bahagian keuntungan mereka pada produktiviti ini.

TUKAR COPPER JADI DUIT BERFACE VALUE BERGANDA DARI BASE VALUE
Untung secara riba sekelip mata secara smart, iaitu tambah nilai dengan tanpa sebarang usaha jerih. Jika satu dime berface value usd 0.10 hanya perlu 2g copper yang base value hanya usd 0.016, maka 437.5g copper berbase value usd 3.50 akan menghasil 437.5/2 = 220 keping dimes yang berjumlah face value usd 22.00. Dari profit ini mereka mengembangkan kuncu-kuncu sebagai shareholder di corporation, dana-dana politik yang memegang ketua perundangan dan jabatan-jabatan, dan juga pembangkang bagi keperluan rejim change jika perlu sekiranya pemerintah belot.
Dan bila mereka bertambah smart maka duit kertas fiat pula dicetak, orangramai hanya termanipulasi kerana masih laku dapat menukar usd 1.00 dollar dengan 10 keping dime. Memang mereka tahu sifir bilangan coin yang perlu dalam kitaran bagi kegunaan harian tanpa shortage. Itulah sifir rahsia kejayaan kenapa tidak perlu semua duit didenominasi dalam bentuk coin terutama emas dan perak bagi face value tinggi, cukup setakat kertas yag majoritinya hanya tersimpan dalam akaun, dan yang mutakhir sekali hanya dalam bentuk nombor yang membuat mereka lebih senyum
lebar.

JADI APAKAH CARA SEBENAR MENGELUAR DUIT ANTI INFLASI, FACE VALUE = BASE VALUE.
Jika 437.5g copper itu base valuenya usd 3.50, maka face value untuk satu dime usd 0.10 itu bersamaan usd 3.50 / usd 0.10 = 35 keping dime. Maka satu dime akan mengandungi 437.5g/35 = 12.5g copper sekeping. Secara alami ratio kenaikkan permintaan akan mengembalikan pada ratio zaman berzaman yang telah dipraktik oleh Wakil AlMalik AlAdil.

Selain pembetulan melalui pengubahan kandungan, cara yang lebih adil ialah dengan mengembalikan pada ratio amali zaman berzaman melalui pembetulan harga manipulasi.
Harga manipulasi beras di ratio 1:1.1 kembali pada usd 0.90 = 1kg beras
Harga manipulasi copper di ratio 1:40 kembali pada usd 0.025 = 1g copper

Pembetulan dilaku pada beras dan copper dan bukan perak atas dasar jika
upah harian 1 dirham 1 daniq = 3.5g perak = usd 3.50, nilainya sendiri
masih sangat rendah apatah lagi jika diturunkan. Memang diyakini beras
dan copper yang ditekan harganya. Malah perak pun hanya lepas dari manipulasi tekanan harga ini apabila emas dan perak mula dicari semula dalam sedekad ini bila ada yang telah sedar pada bahana ini.

Dengan pembetulan dilakukan
Zaman usd, usd 0.90 = 1kg beras
Zaman usd, usd 0.025 = 1g copper

Dime copper's base value = 2.079g x usd 0.025/g = usd 0.052
Dime nickel's base value = 0.189g x usd 0.018/g = usd 0.003
Dime base value = usd 0.055 ( only 55% from its face value usd 0.10. Dan jika nickel juga dibetulkan maka jurang ini makin mengecil dan adil.)

Bilangan dime berdasar base value untuk sekilo beras = usd 0.90/ usd 0.055 = 16 keping.( berbanding 9 keping jika berdasar face value ).
16 keping dime bernilai face value usd 1.60 didarab berat beras upah harian
4.123kg = usd 1.6/kg x 4.123kg = usd 6.60 face value untuk upah harian. Secara alami juga perak 3.5g = usd 6.60

2nd series 10 cents copper's base value = 2.121g x usd 0.025/g = usd 0.053
2nd series 10 cents nickel's base value = 0.707g x usd 0.018/g = usd 0.013
2nd series 10 cents base value = usd 0.066 ( 200% from its face value usd 0.033. Tapi dengan pemansuhan exchange rate manipulasi sama 3 itu, 2nd series 10 cents walau lebih nilai tapi masih boleh dianggap seperti dime usd 0.10 kerana 66%)

Bilangan 2nd series 10 cents berdasar base value untuk sekilo beras =
usd 0.90/ usd 0.066 = 13.6 keping.( berbanding 27.2 keping jika berdasar
face value exchange rate manipulasi sama 3 iaitu usd 0.033). 13.6 keping 2nd series 10 cents bernilai face value 13.6 x usd 0.10 = usd 1.36 didarab berat beras upah harian 4.123kg = usd 1.36/kg x 4.123kg = usd 5.61 face value untuk upah harian.

Dengan 13.6 keping 2nd series 10 cents = sekilo beras, maka sekampit beras 10kg = rm13.6 dan zakat segantang 3.1kg = rm 4.22. Harga pembetulan naik menguntungkan penghasil beras yang dijarah sebelum ini tetapi pembetulan nilai duit face value ke base value menguatkan nilai duit dan menjadikan ia lebih nilai membeli justeru dapat membeli lebih banyak barang seperti barang turun harga yang menguntungkan orangramai kecuali penjarah.